- Vitamina D este necesară pentru absorbția calciului. S-a demonstrat că o combinație de calciu cu vitamina D permite să fie redusă perioada tratamentului fracturilor generate de osteoporoză și să diminueze riscul unor fracturi repetate. În afară de aceasta, vitamina D influențează benefic asupra funcționării sistemului muscular, mărind puterea mușchilor. Vitamina D contribuie la funcționarea corectă a inimii și a vaselor, ajută la reglarea proceselor metabolice, participă la activitatea imunității. În cazul adulților, deficitul vitaminei D provoacă următoarele dereglări: obezitatea; osteoporoza; nivelul ridicat al tensiunii arteriale; afecțiuni ale sistemului nervos central legate de vârstă (Alzheimer, Parkinson ș.a.); diabetul zaharat de tip I; boli oncologice, în primul rând ale tractului intestinal.
- Vitamina E este elementul-cheie pentru o imunitate puternică, pentru sănătatea pielii și a ochilor. Acesta este un antioxidant, care protejează celulele de deteriorare, prevenind dezvoltarea cancerului și a îmbătrânirii timpurii. Vitamina E stimulează sinteza proteinelor, contribuind la formarea unor noi celule. Anume din aceste motive, de multe ori ea este denumită vitamina tinereții, deoarece acțiunea ei se manifestă prin regenerarea rapidă ațesuturilor. Ea participă la activitatea sistemelor de secreție internă (a glandei tiroide, a hipofizei, a glandelor supr-arenale), stimulând producerea hormonilor. Vitamina Eparticipă la întărirea vaselor. În acest sens, ea permite îmbunătățirea alimentării cu sânge, saturarea organelor și a țesuturilor cu substanțe hrănitoare și cu oxigen. Datorită acestor acțiuni, se îmbunătățește auzul, vederea, starea pielii, se reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare..
- Vitaminele grupei B mențin sănătatea emoțională, ajută la depășirea stresului, a depresiilor, a stărilor de tensiune emoțională. Fiecare vitamină are nu doar propria sa denumire, ci și propria menire.
** Vitamina B1 (tiamina) numită și „vitamina vigoarei spirituale”, deoarece anume ea are o influență pozitivă asupra sistemului nervos și asupra modului de funcționare a creierului. Ea contribuie la îmbunătățirea memoriei, atenției, gândirii, normalizează dispoziția, mărește capacitatea de memorizare, stimulează creșterea oaselor, a mușchilor, normalizează pofta de mâncare, încetineșteprocesele de îmbătrânire, reduce influența negativă a alcoolului și a tutunului. Mai mult decât atât, B1 participă la transmiterea informației genetice în procesul de diviziune a celulelor.
** Vitamina B2 (riboflavina), la fel ca și B1, exercită o influență pozitivă asupra funcționării sistemului nervos și a creierului. De asemenea, contribuie la formarea globulelor roșii (eritrocitelor) și a anticorpilor sanguini, este importantă pentru procesul de asimilare a fierului și pentru sinteza hemoglobinei. În afară de aceasta, riboflavina influențează asupra văzului, reglează activitatea glandelor suprarenale.
** Vitamina B3 (niacina sau acidul nicotinic) este foarte importantă pentru funcționarea normală a organismului și pentru păstrarea sănătății. Participă la generarea energiei în organism. Fără ea este imposibilă producerea unor tipuri de hormoni, inclusiv a insulinei, cortizonului, a hormonilor sexuali. Datorită acestei vitamine, se îmbunătățește starea pielii și activitatea sistemului nervos central. Simptomele deficitului acesteia sunt: durerile de cap, irascibilitatea, starea accentuată de oboseală, moleșeală, comportamentul isteric care trece în depresie, insomnia, scăderea poftei de mâncare și a imunității, constipațiile.
** Vitamina B5acid pantotheinic (din gr. „pan” – „peste tot, omniprezent”). Ea ajută la sintetizarea acizilor grași, a colesterolului, hemoglobinei ș.a. Influențează asupra schimbului de proteine, carbohidrați și grăsimi. Vitamina B5 are astfel de calitatăți utile, cum ar fi metabolismul lipidelor, accelerează metabolismului, ceea ce ne permite să obținem mai multe substanțe folositoare din alimentele pe care le consumăm. Puteți mânca mai puțin, primind totuși tot ce este necesar. Încă una din calitățile principale ale vitaminei B5 este faptul că ea contribuie la formarea hormonilor glandelor suprarenale, necesari pentru lupta cu stresul, dar și a anticorpilor sanguini, care consolidează imunitatea. Oboseala, depresia nemotivată, insomnia, extenuarea rapidă sunt primele semne ale deficitului de acid pantotheinic. La acest ansamblu de simptome se mai adaugă durerile de cap, ce pot degenera în migrene, dureri musculare, amorțirea mâinilor și a picioarelor sau senzațiile de împunsături de ac în membre. Organismul își pierde forțele și nu se poate împotrivi unor afecțiuni simple, generate de răceli.li.
** Vitamina B6 (piridoxina) influențează benefic asupra schimbului de substanțe (aproape toate procesele metabolice au loc cu participarea acesteia, ea reglează acțiunea fermenților), de asemenea influențează asupra sistemelor imunitar, nervos și cardiovascular. Fără această vitamină este imposibilă sinteza neuromediatorilor (care sunt responsabili de dispoziție și de activitatea creierului) și sinteza prostaglandinelor (substanțe care reglează activitatea inimii și tensiunea sangvină). Frumusețea exterioară (părul sănătos, unghiile tari și pielea elastică), de care au grijă nu doar femeile, ci și bărbații, de asemenea, este datorată vitaminei B6. Deficitul vitaminei B6 se asociază cu simptomele dedepresie, iar acoperirea deficitului de vitamină B6 a demonstrat prezența efectelor antistres.
** Vitamina B9 (acid folic), datorită calităților sale benefice de neînlocuit, se bucură de o mare cerere, în special printre bărbații care au grijă de felul cum arată. Nu în zadar cea de a doua denumire a sa este vitamina frumuseții. Această vitamină miraculoasă generează apariția unor noi celule și asigură păstrarea celulelor vechi. În consecință, pielea rămâne mult timp proaspătă și netedă, părul devine mai des și mai strălucitor, iar unghiile mai puternice. Această vitamină ajută nu doar la prevenirea îmbătrânirii premature, dar și la organizarea activitatății eficiente a tuturor organelor. Sistemele endocrinologic, cardiovascular și muscular-osos vor funcționa în regim normal, dacă deficitul de vitamină va fi prevenit la timp. În afară de aceasta, acidul folic se descurcă foarte bine cu sarcina de blocare a creșterii greutății corporale.
** Vitamina B12 (cianocobalamina) normalizează activi-tatea sistemului nervos, contribuie la ameliorarea stării în timpul depresiei. Are capacitatea de a înlătura din organism factorii ce măresc riscul afecțiunilor cardiace – homocisteina și aminoacizii – care, dacă ajung la o concentrație mare în sânge, pot provoca ictusul și infarctul miocardic.
- Bioflavonoidele citrice. Bioflavonoidele reprezintă o grupă de compuși polifenolici de proveniență vegetală, care, de asemenea, se mai numesc flavonoide. Toate flavonoidele au puternice proprietăți antioxidante și îți ajută corpul să lupte cu radicalii liberi și cu toxinele care accelerează îmbătrânirea și pot genera maladii serioase. Numeroase studii științifice confirmă proprietățile benefice ale bioflavonoidelor. Și mulți cercetători sunt de acord că flavonoidele reprezintă o componentă obligatorie a oricărei diete. Așadar, dacă ai grijă de sănătatea și frumusețea ta, atunci bioflavonoidele trebuie să fie un element obligatoriu al dietei tale. Bioflavonoidele mai sunt și nootropi naturali. Ei te vor ajuta să-ți protejezi celulele de vătămarea de către radicalii liberi, îți vor mări capacitatea de concentrare. Flavonoidele impulsionează circulația sângelui în creier și îl ajută să primească substanțele nutritive necesare. Încă o proprietate dintre cele mai importante a bioflavonoidelor este capacitatea lor de a reduce riscul maladiilor cardio-vasculare. Cercetările confirmă că probabilitatea infarctului și a cardiopatiei ischemice a miocardului se reduce odată cu majorarea utilizării bioflavonoidelor. Și luând în considerare răspândirea maladiilor cardiovasculare în țările dezvoltate, este judicios să incluzi aceste substanțe folositoare în propria ta dietă.
- Beta-carotenul, Luteina, Licop sunt carotenoide naturale și fac parte din grupa celor mai puternici antioxidanți naturali. Aportul suficient al acestora în organism este necesar pentru îndeplinirea funcției antioxidante – protejarea celulelor din țesuturi și organe de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, care favorizează procesele de îmbătrânire și dezvoltare a diverselor patologii, inclusiv a maladiilor cardiovasculare, a cancerului și diversele procese inflamatorii. Caratenoidele sunt foarte importante pentru vedere și pentru sănătatea ochilor, protejează de degenerarea retinei, inclusiv în cazurile de cataractă, de înrăutățire sau pierdere a vederii.rii.
- Acizii grași nesaturați Omega 3 sunt foarte folositori pentru organismul uman, utilizarea cu regularitate a acesteora vă va face să uitați de boli. Ei îndeplinesc numeroase funcții în organism, vom enumera doar câteva: normalizează metabolismul, activând schimbul de substanțe; contribuie la eliminarea colesterolului nociv din sânge; îmbunătățesc activitatea creierului și memoria; normalizează starea psihoemoțională; ameliorează aspectul exterior: netezesc ridurile, fac ca părul și unghiile. să fie mai puternice; prelungesc tinerețea.
- Zincul. La bărbați, zincul participă la sinteza testosteronului și la funcționarea hormonilor sexuali, astfel că se poate urmări legătura inversă dintre nivelul de zinc în organism și starea potenței sexuale. Deficitul de zinc în copilărie conduce la încetinirea creșterii și la întârzierea maturizării sexuale a adolescenților. Zincul joacă rolul principal în asigurarea mobilității spermatozoizilor și în atingerea unei concentrații optime a testosteronului. Zincul posedă calități neuroprotectoare, adică apără celulele sistemului nervos de diverse vătămări, îmbunătățește funcțiile cognitive (memoria, concentrarea atenției), reduce riscul tulburărilor neurodegenerative, contribuie la instalarea dispoziției pozitive. El îmbunătățește calitatea somnului, contribuie la prelungirea timpului acestuia şi la apariţia senzaţiei de revigorare după somn. Zincul joacă un rol important pentru sănătatea microflorei intestinale. Se ştie că starea microflorei se reflectă asupra funcţionării întregului organism. Zincul accelerează regenerarea mucoasei intestinale şi reduce penetrabilitatea acesteia pentru toxine, micşorează nivelul de inflamaţie. Autoritatea europeană pentru siguranţa produselor alimentare (EFSA) a confirmat faptul ameliorării stării de sănătate în condiţiile consumului adecvat de zinc.
- Magneziul. Primul simptom al deficitului acestuia în organism, de regulă, este extenuarea, predispunerea la stări depresive. Alte manifestări sunt zvâcnirea pleoapelor, senzaţia de încordare, înrăutăţirea memoriei, dereglarea adormirii sau insomnia, convulsiile, uneori amorţeala, vertijurile, iritabilitatea, palpitaţiile inimii, distoniile cardiace, senzaţia lipsei de aer, „ghemotocul” în gât. În condiţiile deficitului de magneziu, poate apărea un cerc vicios: deficitul acestui mineral contribuie la apariţia stresului, care, la rândul său, măreşte insuficienţa de magneziu. O formă mai pronunţată a insuficienţei de magneziu amplifică depunerile de calciu pe pereţii vaselor sanguine, înrăutăţeşte activitatea muşchilor cardiaci şi poate conduce la dezvoltarea dereglărilor cardiovasculare, precum și a tractului gastrointestinal.
- Fierul contribuie la formarea normală a eritrocitelor și a hemoglobinei, participă la transmiterea oxigenului în organism și previne dezvoltarea anemiei. Deficitul de fier conduce la diminuarea accentuată a atenției; înrăutățirea capacității de concentrare; reducerea productivității muncii; micșorarea rezistenței.
- Iodul, Seleniul. Contribuie la funcționarea normală a glandei tiroide, fără de care nu este posibilă dezvoltarea și funcționarea întregului organism. Aceste substanțe au rolul de indicatori ai fonului hormonal și îmbunătățesc metabolismul și procesele energetice din organism.