- Vitamina B (cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) joacă un rol foarte important în menținerii sănătății întrucât:
** Stimulează buna funcționare a imunității (mai ales vitaminele B6 și B12 susțin reacțiile biochimice din cadrul sistemului imunitar).
** Reduce riscul de instalare a unei anemii (în special vitamina B12 este esențială în producerea globulelor roșii).
** Susține conversia hranei în energie.
** Este utilă pentru funcționarea corectă a hormonilor (Este responsabilă pentru producerea tuturor reacțiilor biochimice din celule și hormoni).
** Susține funcționarea optimă a creierului (de pildă, vitaminele B6, B9, B12 reglează buna-dispoziție, dar și capacitatea de concentrare, de memorare și de învățare).
** Are grijă de sănătatea pielii, părului și unghiilor.
** Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern.
- Acidul folic. După cum au demonstrat cercetările, administrarea zilnică a acestuia, cu câteva luni înainte de concepție, poate reduce cu 80% riscul viciilor înnăscute de dezvoltare a fătului. Este deosebit de importantă administrarea acidului folic în primul trimestru al sarcinii. Anume în această perioadă se formează tubul neural al fătului – forma primară a sistemului nervos al omului, care include măduva osoasă și creierul. Chiar dacă nu se vor forma defecte ale tubului neural al fătului, în condițiile deficitului de acid folic la mamă, ulterior, copilul poate suferi de psihoze, nevroze sau retard în dezvoltarea mentală. În afară de aceasta, nu se recomandă oprirea administrării acidului folic nici după nașterea copilului, deoarece bebelușul primește acid folic doar în timpul când se hrănește cu laptele matern.
- Vitamina C participăla la oxidarea unui șir de substanțe biologic active, la reglarea metabolismului în țesuturile conjunctive, la metabolismul glucidelor, la coagularea sângelui și la regenerarea țesuturilor; stimulează formarea hormonilor steroizi, normalizează penetrabilitatea capilarelor, mărește rezistența organismului la infecții, diminuează reacțiile inflamatorii, fortifică sistemul imunitar, contribuie la reducerea stresului și a oboselii la femei.
- Vitamina E este un antioxidant natural. Ea reduce nivelul ridicat al hemostazei și are acțiune benefică asupra circulației periferice a sângelui. Vitamina E participă la sinteza proteinelor și a hemoglobinei, la procesul de creștere a celulelor, la ameliorarea funcțiilor mușchilor scheletici, a inimii și vaselor, a glandelor sexuale. Insuficiența vitaminei E în perioadele incipiente ale sarcinii poate cauza avortul spontan.
- Acidul docasahexaenoic (DHA) pe care îl ia mama contribuie la dezvoltarea normală a creierului și ochilor fătului și bebelușului în prioada de alăptare la sân. Femeile gravide și cele care alăptează trebuie să aibă în vedere că efectul pozitiv este vizibil în cazul când în fiecare zi se administrează câte 200 mg DHA suplimentar față de doza zilnică de omega-3 acizi grași recomandată, care constituie 250 mg DHA și EPA.
- Probioticele stimulează activitatea forțelor protectoare ale organismului, exercită o influență pozitivă asupra funcționării intestinului și a florei intestinale, ceea ce este foarte important în perioada sarcinii. În afară de aceasta, probioticele ajută la fortificarea rolului protector al mucoaselor din organism, în particular, al tractului urinar, protejând în felul acesta organele interne de inflamații.
- Zincul este necesar pentru formarea și regenerarea țesuturilor, intră în componența unor anumiți hormoni, inclusiv a insulinei, diminuează probabilitatea producerii unui șir de anomalii intrauterine.
- Fierul contribuie la formarea normală a eritrocitelor și a hemoglobinei, participă la transportarea oxigenului în organism, preântâmpină dezvoltarea anemiei la femeile gravide.
- Iodul, seleniul contribuie la funcționarrea normală a glandei tiroide. Fără aceasta nu ar fi posibilă dezvoltarea normală a bebelușului, și nici funcționarrea normală a organismului viitoarei mămici. El menține activitatea sistemului endocrin și îmbunătățește metabolismul ambelor organisme. În afară de aceasta, iodul este necesar pentru dezvoltarea sistemului osos și a aparatului locomotor al copilului, precum și pentru dezvoltarea creierului acestuia.
- Calciul, Magneziul, Cuprul, vitamina D3 și K1 participăla formarea scheletului fătului, contribuie la coagularea sângelui, la transmiterea impulsurilor nervoase, la contracția mușchilor netezi și ai celor scheletici, sunt necesare pentru funcționarea normală a inimii. Contribuie la absorbția fierului. Calciul și magneziul, de asemenea, ajută la funcționarea normală a mușchilor, la menținerea stării normale a oaselor.Vitamina D3 joacă un rol important în susținerea echilibrului de calciu și fosfor în organismul femeii însărcinate. Prezența calciului și a vitaminelor D3 și K1 exercită o influență pozitivă asupra scheletului.